Kremowy, owocowy, idealny do niedzielnej kawy. Prezentuje się nieziemsko!
Średnica tortownicy 16 cm, przy 20 cm należy składniki pomnożyć x1,5,
przy 23 cm - 2x
Spód:
- niepełna szklanka płatków owsianych - 100g
- 1/3 szklanki mleka - 80g
- 1 łyżka masła orzechowego - 20g
- 50g zmielonych migdałów (można pominąć)
- 1 łyżka miodu -20g
Sernik:
- 750g twarogu półtlustego
- 510g jogurtu naturalnego
- 150g ksylitolu
- 1/3 szklanki mleka (70g)
Zblendować
składniki na gładką masę. Podzielić masę do 3 miseczek. Z dwóch miseczek
odebrać po 1 łyżce sera do 3 miseczki.
Biała
warstwa:
- zawartość 3 miseczki
- 1,5 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody
Wymieszać
żelatynę z zimną wodą, odstawić. Po 10 minutach rozpuścić żelatynę w kąpieli
wodnej. Połączyć z masą serową. Dokładnie zblendować. Wyłożyć na spód musli.
Schłodzić.
Truskawkowa
warstwa:
- zawartość 2 miseczki
- 2 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody
- 100g truskawek
Wymieszać
żelatynę z zimną wodą, odstawić. Po 10 minutach rozpuścić żelatynę w kąpieli
wodnej. Zblendować truskawki z masą serową, dodać żelatynę. Ponownie
zblendować. Wyłożyć na białą warstwę, schłodzić.
Jagodowa
warstwa:
- zawartość 3 miseczki
- 1,5 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody
- 50g jagód
Wymieszać
żelatynę z zimną wodą, odstawić. Po 10 minutach rozpuścić żelatynę w kąpieli
wodnej. Zblendować jagody z masą serową, dodać żelatynę. Ponownie zblendować.
Wyłożyć na truskawkową warstwę, schłodzić.
Całość
udekorować borówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz