niedziela, lipca 08, 2018

Sernik truskawkowo-jagodowy


Kremowy, owocowy, idealny do niedzielnej kawy. Prezentuje się nieziemsko! 
Średnica tortownicy 16 cm, przy 20 cm należy składniki pomnożyć x1,5, przy 23 cm - 2x

Spód:
  • niepełna szklanka płatków owsianych - 100g
  • 1/3 szklanki mleka - 80g
  • 1 łyżka masła orzechowego - 20g
  • 50g zmielonych migdałów (można pominąć)
  • 1 łyżka miodu -20g
Wymieszać składniki, odstawić na 10 min. Wyłożyć spód tortownicy.

Sernik:
  • 750g twarogu półtlustego
  • 510g jogurtu naturalnego
  • 150g ksylitolu
  • 1/3 szklanki mleka (70g)

Zblendować składniki na gładką masę. Podzielić masę do 3 miseczek. Z dwóch miseczek odebrać po 1 łyżce sera do 3 miseczki.

Biała warstwa:
  • zawartość 3 miseczki
  • 1,5 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody
Wymieszać żelatynę z zimną wodą, odstawić. Po 10 minutach rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej. Połączyć z masą serową. Dokładnie zblendować. Wyłożyć na spód musli. Schłodzić.

Truskawkowa warstwa:
  • zawartość 2 miseczki
  • 2 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody
  • 100g truskawek

Wymieszać żelatynę z zimną wodą, odstawić. Po 10 minutach rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej. Zblendować truskawki z masą serową, dodać żelatynę. Ponownie zblendować. Wyłożyć na białą warstwę, schłodzić.

Jagodowa warstwa:
  • zawartość 3 miseczki
  • 1,5 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody
  • 50g jagód
Wymieszać żelatynę z zimną wodą, odstawić. Po 10 minutach rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej. Zblendować jagody z masą serową, dodać żelatynę. Ponownie zblendować. Wyłożyć na truskawkową warstwę, schłodzić.
Całość udekorować borówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Greenlandia , Blogger