Rozpływający się w ustach, jagodowy sernik na spodzie
z musli. Spontaniczny pomysł, nie myślałam, że będzie smakować tak dobrze!
Składniki na tortownicę o średnicy 16cm – 8 porcji.
Spód:
- 1 łyżeczka miodu
- 100g płatków owsianych
- 70 ml mleka
- 2 łyżki masła orzechowego 100% orzechów (50g)
Wymieszać masło orzechowe z miodem i mlekiem, połączyć z płatkami owsianymi. Przełożyć masę na spód tortownicy, wyrównać, włożyć do lodówki.
Masa serowa:
- 250g twarogu półtłustego
- 100g płatków owsianych
- 70 ml mleka
- 2 łyżki masła orzechowego 100% orzechów (50g)
Wymieszać masło orzechowe z miodem i mlekiem, połączyć z płatkami owsianymi. Przełożyć masę na spód tortownicy, wyrównać, włożyć do lodówki.
Masa serowa:
- 250g twarogu półtłustego
- 170g jogurtu naturalnego
- 50g erytrytolu
- 1 łyżeczka żelatyny
- 50g erytrytolu
- 1 łyżeczka żelatyny
Łyżeczkę żelatyny zalać do przykrycia zimną wodą, odstawić do napęcznienia na 15 minut. Zblendować na gładką masę twaróg, jogurt, erytrytol. Napęczniałą żelatynę wstawić do gorącej wody, aby się rozpuściła. Jak się rozpuści, dodać do niej 2 łyżki masy serowej w celu zahartowania. Zahartowaną żelatynę wlać do masy serowej, ponownie zblendować. Gotową masę przełożyć do tortownicy, wstawić do lodówki.
Mus jagodowy:
- 50g borówek amerykańskich/jagód
- 200g jogurtu
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka erytrytolu
+ 50g borówek
amerykańskich/jagód do dekoracji
Łyżeczkę żelatyny zalać do przykrycia zimną wodą, odstawić do napęcznienia na 15 minut. Zblendować na gładki mus borówki, jogurt, erytrytol. Napęczniałą żelatynę wstawić do gorącej wody, aby się rozpuściła. Jak się rozpuści, dodać do niej 2 łyżki musu jagodowego w celu zahartowania. Zahartowaną żelatynę wlać do pozostałego musu jagodowego, ponownie zblendować. Gotową masę wylać na masę serową, udekorować pozostałymi borówkami. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
1 porcja ciasta: 170 kcal, B: 10,8g, T: 6,6g, W: 14,7g
Łyżeczkę żelatyny zalać do przykrycia zimną wodą, odstawić do napęcznienia na 15 minut. Zblendować na gładki mus borówki, jogurt, erytrytol. Napęczniałą żelatynę wstawić do gorącej wody, aby się rozpuściła. Jak się rozpuści, dodać do niej 2 łyżki musu jagodowego w celu zahartowania. Zahartowaną żelatynę wlać do pozostałego musu jagodowego, ponownie zblendować. Gotową masę wylać na masę serową, udekorować pozostałymi borówkami. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
1 porcja ciasta: 170 kcal, B: 10,8g, T: 6,6g, W: 14,7g
Jeśli macie inne tortownice to musicie pomnożyć składniki x razy:
20 cm - 1,5 x
22 cm - 2x
26 cm - 2,5 x
20 cm - 1,5 x
22 cm - 2x
26 cm - 2,5 x
Szkoda, że talentu kulinarnego mi brak. Chociaż może i chęci 😉
OdpowiedzUsuńChęci wystarczą! :D Trzymam kciuki, na pewno się uda. :)
UsuńO mniaaaam. Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńSame dobroci tu widzę. Uwielbiam takie lekkie serniki i na pewno wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuń