sobota, października 01, 2016

Wegańskie ciasto czekoladowe



Nazwałabym to ciasto czekoladową rozpustą. ;-) Prawdziwe wyzwanie dla czekoladoholików. Rozpływające się w ustach. Połączenie gorzkiej czekolady z bananami i słodkim spodem z daktylami. Wegańskie znaczy pysznie! Zaskoczcie znajomych, a naprawdę ciężko będzie im uwierzyć, że ciasto jest bez tłuszczu i cukru. Spróbujcie koniecznie! :-) 


Składniki (tortownica 18cm średnica):

Spód:

  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ¾ szklanki daktyli
  • 1 łyżka kakao
 
Wiórki kokosowe prażymy do zarumienienia na małym ogniu na suchej patelni (łatwo przypalić!). Daktyle zalewamy gorącą wodą (do przykrycia daktyli), odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie przekładamy wraz z wodą do miski, dodajemy wiórki kokosowe, kakao, amarantus, blendujemy do czasu aż powstanie zwarta masa. Wykładamy nią spód tortownicy, wstawiamy na 30 min do zamrażalnika a potem przekładamy do lodówki na 1-2 godziny. 


Masa czekoladowa:

  • 2 i ½ tabliczki gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao (min 70%)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • +2 dojrzałe banany

Mleko wraz z nasionkami wanilii podgrzewamy na małym ogniu (nie zagotowujemy). Gdy mleko będzie gorące, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Spód wyciągamy z lodówki, wykładamy na niego pokrojone w plastry banany. Wylewamy ciepłą (nie gorącą) masę. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem można wyciągnąć ciasto na 10-15 min żeby nieco zmiękło. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Greenlandia , Blogger