wtorek, maja 01, 2018

Sernikobrownie z truskawkami



Średnica tortownicy 16 cm, przy 20 cm należy składniki pomnożyć x1,5, przy 23 cm - 2x


Brownie z cukinii:- 400g obranej cukinii 
- 2 jaja- 1 banan- słodzidło - u mnie erytrytol, około 6 łyżek - 4 łyżki kakao(40g)- 4 łyżki mąki owsianej(40g)- 4 łyżki zmielonych migdałów(30g)

Cukinię zetrzeć na tarku, odsączyć z nadmiaru wody. Zblendować składniki, przelać do formy o średnicy 16 cm. Upiec 50-60 min w temperaturze 180°C. Nie patrzeć na tzw „suchy patyczek”, bo brownie jest mocno wilgotne i obiera patyczek. 

Sernik:- 250g twarogu półtłustego- 250g jogurtu greckiego/naturalnego- 2 łyżeczki żelatyny- słodzidłoZalać żelatyne 4 łyżkami wody, odstawić. Zblendować ser z jogurtem. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do masy serowej. Masę serową wylać ostudzone brownie, wstawić do lodówki.

Mus z truskawek:- 250g truskawek- 1/2 szklanki wody- słodzidło 
- 2 łyżeczki żelatyny

Zalać żelatynę 4 łyżkami wody, odstawić. Zblendować owoce z wodą. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do musu owocowego. Wylać na stężały sernik. Schłodzić kilka godzin w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Greenlandia , Blogger