środa, kwietnia 17, 2019

Leśny mech


Pyszne ciasto znane wszystkim jako "leśny mech" w wersji fit! 

Forma 22 cm (na 16 cm tortownicę zróbcie z 1/2 porcji)
Ciasto:
  • 200 g szpinaku
  • 4 jaja
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g maki pszennej pełnoziarnistej 1850
  • 100 ml oleju
  • 10-12 łyżek erytrytolu
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Zblendować 2 całe jaja, 2 żółtka, olej i szpinak na gładką masę. Ubić pozostałe 2 białka na sztywno z erytrytolem. Wymieszać z masą szpinakową. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Wylać do tortownicy o średnicy 22 cm. Piec 30-40 min do suchego patyczka. Ostudzić. Odkroić górę ciasta i pokruszyć. Ciasto nasączyć wodą z cytryną. 


Biały krem:

  • 6 łyżek erytrytolu
  • 540 g jogurtu greckiego
  • 300 ml mleka
  • 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody

Zalać żelatynę zimną woda. Odstawić na 20 min, po czym rozpuścić w kąpieli wodnej. Podgrzać mleko i wymieszać je z erytrytolem i żelatyną. Odstawić. Przestudzona masę połączyć z jogurtem greckim. Wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia, co chwile mieszając. Wylać krem na ciasto szpinakowe. Posypać okruchami górnej części ciasta, malinami i borówkami. Schłodzić w lodówce kilka godzin przed podaniem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Greenlandia , Blogger