Forma 22 cm (na 16 cm tortownicę zróbcie z 1/2 porcji)
Ciasto:
Ciasto:
- 200 g szpinaku
- 4 jaja
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ✅200 g maki pszennej pełnoziarnistej 1850
- 100 ml oleju
- 10-12 łyżek erytrytolu
Wylać do tortownicy o średnicy 22 cm. Piec 30-40 min do suchego patyczka. Ostudzić. Odkroić górę ciasta i pokruszyć. Ciasto nasączyć wodą z cytryną.
Biały krem:
- 6 łyżek erytrytolu
- 540 g jogurtu greckiego
- 300 ml mleka
- 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
Zalać żelatynę zimną woda. Odstawić na 20 min, po czym rozpuścić w kąpieli wodnej. Podgrzać mleko i wymieszać je z erytrytolem i żelatyną. Odstawić. Przestudzona masę połączyć z jogurtem greckim. Wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia, co chwile mieszając. Wylać krem na ciasto szpinakowe. Posypać okruchami górnej części ciasta, malinami i borówkami. Schłodzić w lodówce kilka godzin przed podaniem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz