Jedna z moich ulubionych propozycji na pyszne śniadanie. Nie
lubię niesłodkich owsianek i ciągle kombinuję jak ich nie dosładzać. Ostatnio
znalazłam świetny sposób. Pyszna, aromatyczna, kolorowa owsianka marchewkowa z
orzechami. Dotychczas jadłam w wersji z puree marchewkowym, ale z braku czasu
powstała ta propozycja – o niebo lepsza! Spróbujcie koniecznie. ;-)
Składniki:
- 4 pełne (ale płaskie) łyżki płatków owsianych (32g)
- 220 ml mleka (niepełna szklanka) (ulubionego – u mnie sojowe pół
na pół z wodą)
- mała marchewka bez skórki (80g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczka imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- garść orzechów (u mnie włoskie)
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do garnka wlewamy mleko,
dodajemy marchewkę i przyprawy. Podgrzewamy do wrzenia, po czym gotujemy 2
minuty. Dosypujemy płatki owsiane i gotujemy do uzyskania pożądanej
konsystencji. Przekładamy do miseczki, posypujemy ulubionymi orzeszkami.
Cieszymy się pysznym smakiem i aromatem w całym mieszkaniu. :-) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz