piątek, listopada 25, 2016

Wegańskie american cookies z ciecierzycy



Dawno nie pojawiały się przepisy na blogu, mimo iż galeria na aparacie pęka w szwach. Za to dziś proponuję Wam ciasteczka czekoladowe na bazie ciecierzycy. Brzmi absurdalnie, prawda? ;-) Uwierzcie, sama nie wierzyłam, że takie beztłuszczowe ciastka, typowe amerykańskie cookies z dużą ilością masła, cukru czy jajek da się zrobić w o wiele lepszej wersji wegańskiej. Są przepyszne! Sycące, a zapach jaki unosi się w kuchni podczas pieczenia jest obłędny.


Składniki:
- ciecierzyca z 1 puszki 400g
- 2 czubate łyżki masła orzechowego (100% orzechów bez dodatków)
- 1,5-3 łyżki syropu z agawy/klonowego (ja użyłam 1,5 łyżki, ale jeśli wolicie słodsze wypieki to proponuję 2-3)
- 25 g mąki z amarantusa (można pominąć)
- 40g gorzkiej czekolady drobno posiekanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 płaska łyżeczki sody
- kilka kropel ekstraktu z wanilii/nasionka z 1 laski wanilii

Ciecierzycę dokładnie płuczemy na sitku. Wszystkie składniki razem blendujemy (oprócz czekolady i mąki). Na końcu mieszamy z mąką i czekoladą. Formujemy płaskie ciasteczka. Pieczemy 15-18 minut (do złotego koloru) w 175˚C.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Greenlandia , Blogger