poniedziałek, października 03, 2016

Wegańskie naleśniki ze szpinakiem




Pyszna propozycja na obiad czy lunch. Najlepsze naleśniki wegańskie z szpinakowym nadzieniem z tofu. Sycące, a przede wszystkim pyszne! Naleśniki bez jajek z tego przepisu są bardzo proste w wykonaniu, a przede wszystkim wychodzą cieniutkie, nie rozpadają się. :-)


Składniki (4 porcje – 8 naleśników):
Naleśniki (przepis z jadłonomii):
 -
2 szklanki mleka sojowego
 -
1 szklanka mąki pszennej
 -
1/3 szklanki zmielonych płatków owsianych
 -
½ łyżeczki sody
 -
½ łyżeczki soli
 -
1 łyżka oleju

Mieszamy suche składniki w jednej misie, w drugiej mieszany mleko z olejem. Dodajemy sypkie składniki do mleka z olejem, mieszamy intensywnie trzepaczką lub mikserem. Odstawiamy ciasto do zagęszczenia na 15-20 min. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki smarując przed 1 naleśnikiem patelnię odrobiną oleju.

Farsz:

 -
2 opakowania mrożonego szpinaku (2 x 400g)
 -
1 i ½ opakowania tofu (270g) - u mnie z Lidla
 -
4 ząbki czosnku
 -
sól
 -
pieprz

Rozmrażamy wcześniej szpinak. Na patelni na oleju lekko dusimy pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy szpinak. Dusimy do odparowania wody. Dodajemy pokruszone tofu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.



Nadziewamy naleśniki ciepłym farszem, opiekamy na patelni z obu stron. Podajemy ciepłe. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Greenlandia , Blogger