Pyszna
propozycja na obiad czy lunch. Najlepsze naleśniki wegańskie z szpinakowym
nadzieniem z tofu. Sycące, a przede wszystkim pyszne! Naleśniki bez jajek z
tego przepisu są bardzo proste w wykonaniu, a przede wszystkim wychodzą
cieniutkie, nie rozpadają się. :-)
Składniki (4 porcje – 8 naleśników):
Naleśniki (przepis z jadłonomii):
- 2 szklanki mleka sojowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki zmielonych płatków owsianych
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Mieszamy suche składniki w jednej misie, w drugiej mieszany mleko z olejem. Dodajemy sypkie składniki do mleka z olejem, mieszamy intensywnie trzepaczką lub mikserem. Odstawiamy ciasto do zagęszczenia na 15-20 min. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki smarując przed 1 naleśnikiem patelnię odrobiną oleju.
Farsz:
- 2 opakowania mrożonego szpinaku (2 x 400g)
- 1 i ½ opakowania tofu (270g) - u mnie z Lidla
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Rozmrażamy wcześniej szpinak. Na patelni na oleju lekko dusimy pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy szpinak. Dusimy do odparowania wody. Dodajemy pokruszone tofu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Naleśniki (przepis z jadłonomii):
- 2 szklanki mleka sojowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki zmielonych płatków owsianych
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Mieszamy suche składniki w jednej misie, w drugiej mieszany mleko z olejem. Dodajemy sypkie składniki do mleka z olejem, mieszamy intensywnie trzepaczką lub mikserem. Odstawiamy ciasto do zagęszczenia na 15-20 min. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki smarując przed 1 naleśnikiem patelnię odrobiną oleju.
Farsz:
- 2 opakowania mrożonego szpinaku (2 x 400g)
- 1 i ½ opakowania tofu (270g) - u mnie z Lidla
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Rozmrażamy wcześniej szpinak. Na patelni na oleju lekko dusimy pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy szpinak. Dusimy do odparowania wody. Dodajemy pokruszone tofu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Nadziewamy naleśniki ciepłym farszem, opiekamy na patelni z obu stron. Podajemy ciepłe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz