Wegańskie
ptasie mleczko. Przepis, dzięki któremu każdy, kto łączy weganizm z
niesmacznym, mdłym jedzeniem naprawdę nie będzie mógł uwierzyć, że nie ma w przepisie
ani grama białego cukru czy tłuszczu zwierzęcego. :-)
Uwielbiam jeść słodycze, z resztą – kto nie lubi? ;-) Jednak najwięcej
satysfakcji daje mi przyrządzanie deserów, które nie tylko dobrze smakują, ale
mają dużo wartości odżywczych i pozytywny wpływ na organizm. Poszukiwanie
nowych sposobów na łączenie
różnych produktów - wydawałoby się niepasujących do siebie - daje nieskończenie
wiele możliwości tworzenia pysznych i zdrowych słodyczy.
Składniki: (tortownica 18cm średnica)
Spód:
- 1/3 szklanki suszonych daktyli
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- ½ szklanki orzechów włoskich
Biała masa:
- 1 puszka mleka kokosowego o zawartości ekstraktu powyżej 70% (u mnie z Lidla)
- 1 szklanka mleka roślinnego (lub zwierzęcego) – u mnie sojowe niesłodzone
- 4 łyżki chia
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka syropu z agawy (lub miodu dla niewegan)
- 2 płaskie łyżeczki agaru*
Czekoladowa masa:½ puszki mleka kokosowego
- 1 puszka mleka kokosowego o zawartości ekstraktu powyżej 70% (u mnie z Lidla)
- 1 szklanka mleka roślinnego (lub zwierzęcego) – u mnie sojowe niesłodzone
- 4 łyżki chia
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka syropu z agawy (lub miodu dla niewegan)
- 2 płaskie łyżeczki agaru*
Czekoladowa masa:½ puszki mleka kokosowego
25g gorzkiej
czekolady (75g w wersji dla czekoladoholików ;-) )
1 łyżka kakao
1-2 łyżki
syropu z agawy (lub miodu dla niewegan)
- 2 płaskie łyżeczki agaru*
Spód:
Daktyle wkładamy do szklanki i zalewamy gorącą wodą do przykrycia. W młynku do kawy lub w blenderze mielimy orzechy i wiórki kokosowe (można bardzo drobno posiekać). Kiedy daktyle ostygną, blendujemy je wraz z wodą na gładką masę. Dodajemy wiórki kokosowe i orzechy i blendujemy wymieszania składników. Wykładamy masę na spód tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wkładamy do zamrażalnika na 15-20 min.
Biała część:
Do garnka o grubym spodzie dodajemy mleko kokosowe, mleko sojowe, nasionka z 1 laski wanilii, syrop z agawy i nasiona chia. Miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Stawiamy na małym ogniu na kuchence, zagotowujemy. Następnie dodajemy agar i intensywnie mieszamy. Całość gotujemy ok. 8-10 min. Po tym czasie odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Wlewamy do tortownicy. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby wystygło na tyle, żebyśmy mogli włożyć tortownicę do lodówki. Wstawiamy do lodówki na 15 min zanim wlejemy czekoladową masę.
Czekoladowa część:
Dodajemy wszystkie składniki oprócz agaru do garnka. Stawiamy na małym ogniu na kuchence. Mieszamy do czasu roztopienia się czekolady i powstania gładkiej masy. Zagotowujemy. Dodajemy agar. Ponownie gotujemy 8-10 min. Odstawiamy do przestudzenia. Wylewamy na białą masę, wstawiamy do lodówki. Po godzinie deser jest gotowy. Smacznego! :-)
--ispiracja przepisem z bloga truetastehunters--
*agar obecnie można kupić nie tylko w sklepach z ekologiczną czy zdrową żywnością, ale w takich marketach jak Auchan czy Tesco na dziale ze zdrową żywnością ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz