wtorek, września 20, 2016

Mus nektarynkowy


 
Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, dlatego żeby nie dać się jesiennej chandrze proponuję przygotować deser na pożegnanie sezonowych owoców. :- ) Jeśli tak jak mi zalegał Wam koszyk nektarynek czy brzoskwini to możecie przygotować z nich pyszny, rozpływający się w ustach mus.



Składniki (3 porcje):
 - 6 małych nektarynek
 - 1/3 szklanki wody
 - 2 łyżki stałej części mleka kokosowego (powstaje po kilku dniach leżakowania puszki mleka w lodówce
 - nasionka z 1 laski wanilii
 - 1 łyżeczka agaru
 - 1 łyżka syropu z agawy (miodu dla niewegan) – opcjonalnie

Nektarynki obieram, wrzucam do garnka. Dodaję nasionka wanilii i mleko kokosowe, dokładnie blenduję. Podgrzewam na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy i rozpuszczenia tłuszczu z mleka kokosowego. Do 1/3 szklanki dodaję łyżeczkę agaru. Gotuję na małym ogniu 5-8 minut. Wlewam do zblednowanego musu i szybko miksuję/blenduję.  Przelewam do szklanek o szerokich dnach. Po 3 godzinach chłodzenia w lodówce mus jest gotowy. Żeby ułatwić jego wyciągnięcie polecam delikatnie odciągnąć nożem mus od ścianek szklanek i ocieplić zewnętrzne ścianki szklanki pod gorącą wodą. Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Greenlandia , Blogger