Uwielbiam
śniadania, które mogę przygotować dzień wcześniej. Taki właśnie jest pudding
chia (chociaż ze względu na konsystencję nazwałabym go musem). Czekoladowy,
niezwykle kremowy, po prostu pyszny. Jeśli macie możliwość dorwania jeszcze
malin z ogródka czy targu - polecam w wersji malinowej. :)
Składniki (2
porcje):
- 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki (zawartość ekstraktu pow. 70%)
- 1/4 szklanki dowolnego mleka (u mnie sojowe)
- 3 i 1/2 łyżki chia
- 1 czubata łyżka kakao
- 1/2 - 1 łyżki syropu z agawy (miód dla niewegan)
- nasionka z 1 laski wanilii
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Mleko sojowe mieszamy z mlekiem kokosowym. Podgrzewamy do rozpuszczenia się tłuszczu z mleka kokosowego i powstania gładkiej masy. Dodajemy resztę składników. Mieszamy intensywnie. Wstawiamy do lodówki w garnku, mieszając co 5 minut 2-3 razy. Po tym czasie przelewamy do salaterek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Mus malinowy:
- szklanka malin
- 1 łyżka ksylitolu (miód dla niewegan) - opcjonalnie
Blendujemy maliny, przecieramy przez sito, dodajemy syrop/miód. Wlewamy na czekoladowy pudding.
- 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki (zawartość ekstraktu pow. 70%)
- 1/4 szklanki dowolnego mleka (u mnie sojowe)
- 3 i 1/2 łyżki chia
- 1 czubata łyżka kakao
- 1/2 - 1 łyżki syropu z agawy (miód dla niewegan)
- nasionka z 1 laski wanilii
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Mleko sojowe mieszamy z mlekiem kokosowym. Podgrzewamy do rozpuszczenia się tłuszczu z mleka kokosowego i powstania gładkiej masy. Dodajemy resztę składników. Mieszamy intensywnie. Wstawiamy do lodówki w garnku, mieszając co 5 minut 2-3 razy. Po tym czasie przelewamy do salaterek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Mus malinowy:
- szklanka malin
- 1 łyżka ksylitolu (miód dla niewegan) - opcjonalnie
Blendujemy maliny, przecieramy przez sito, dodajemy syrop/miód. Wlewamy na czekoladowy pudding.
Bita śmietana:
- 2-3 łyżki gęstej części mleka kokosowego (zaw. ekstr. pow. 70%)
- 1 łyżeczka ksylitolu
Składniki umieszczany w misie, ubijamy do otrzymania gęstej śmietanki.
- 2-3 łyżki gęstej części mleka kokosowego (zaw. ekstr. pow. 70%)
- 1 łyżeczka ksylitolu
Składniki umieszczany w misie, ubijamy do otrzymania gęstej śmietanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz