Pyszne placuszki pieczone na mące kokosowej. Od dawna poszukiwałam przepisu
na śniadanie o obniżonej zawartości węglowodanów. Pancakes są naprawdę smaczne,
lekkie i puszyste, a w dodatku wyjątkowo sycące. Polecam! :-)
Mąka kokosowa zawiera 18g węglowodanów/100g produktu w
przeciwieństwie do mąki pszennej gdzie jest aż 76g węglowodanów.
Składniki:
- 2 jajka
- 40g mąki kokosowej
- 50ml mleka/wody
- 1 łyżka oleju kokosowego
- ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki miodu (wg uznania)
- 2 jajka
- 40g mąki kokosowej
- 50ml mleka/wody
- 1 łyżka oleju kokosowego
- ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki miodu (wg uznania)
Mokre składniki łączymy w misce. Dodajemy suche
składniki. Miksujemy do połączenia składników. Smażymy bez tłuszczu na patelni
na małym ogniu. Jeśli placuszki będą przywierać, smarujemy patelnię olejem.
Podajemy z sezonowymi owocami lub same. Smacznego!
łyżka oleju kokosowego w formie płynnej czy nierozpuszczonej jeszcze? ;)
OdpowiedzUsuńPłynnej najlepiej :)
Usuń