poniedziałek, sierpnia 29, 2016

Pancakes kokosowe



Pyszne placuszki pieczone na mące kokosowej. Od dawna poszukiwałam przepisu na śniadanie o obniżonej zawartości węglowodanów. Pancakes są naprawdę smaczne, lekkie i puszyste, a w dodatku wyjątkowo sycące.  Polecam! :-)




Mąka kokosowa zawiera 18g węglowodanów/100g produktu w przeciwieństwie do mąki pszennej gdzie jest aż 76g węglowodanów.



Składniki: 
 -
2 jajka
 -
40g mąki kokosowej
 -
50ml mleka/wody
 -
1 łyżka oleju kokosowego
 -
½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
 -
1-2 łyżeczki miodu (wg uznania) 


Mokre składniki łączymy w misce. Dodajemy suche składniki. Miksujemy do połączenia składników. Smażymy bez tłuszczu na patelni na małym ogniu. Jeśli placuszki będą przywierać, smarujemy patelnię olejem. Podajemy z sezonowymi owocami lub same. Smacznego!




2 komentarze:

  1. łyżka oleju kokosowego w formie płynnej czy nierozpuszczonej jeszcze? ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Greenlandia , Blogger