czwartek, marca 01, 2018

Tort bez cukru, glutenu i laktozy

  
Zdrowy tort to prawdziwe cukiernicze wyzwanie. Bo jak to upiec słodkie ciasto bez dodatkowych substancji słodzących? Użyć dojrzałych bananów i daktyli! W myśl zasady - pomieszaj i licz na to, że wyjdzie zjadliwe - stworzyłam pyszny bananowo-czekoladowy tort. Ciasto bananowe jest wilgotne, słodkie, rozpływa się w ustach. Możecie je wykorzystać do upieczenia zwykłego chlebka bananowego. :)
Tort sprawdzi się jako świetny prezent dla osób niejedzących typowych słodyczy jak i cierpiących na różne nietolerancje czy alergie. 

Ciasto - 2 tortownice po 16 cm:
- 4 banany
- 4 jajka
- 320g mąki owsianej (jeśli tort ma być bezglutenowy to wybierzcie certyfikowane bezglutenowe płatki owsiane i zmielcie je w młynku do kawy) 
- 130g daktyli
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki sody

Daktyle namoczyć kilka godzin w wodzie. Następnie zblendować je z żółtkami jaj, bananami i olejem na gładką masę. Wymieszać z mąką owsian . Ubić białka na sztywno i połączyć delikatnie z bananową masą. Rozdzielić do 2 tortownic.
Piec ok. 35-45 min w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić każde ciasto na 2 części. 

Krem:
- 600g mleczka kokosowego
- 350g gorzkiej czekolady (min 70% - nie każda gorzka czekolada jest bezmleczna!)

Podgrzać mleko kokosowe, dodać czekoladę. Zostawić na 2 minuty, wymieszać. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
Następnego dnia ubić śmietankę czekoladową. Zostawić 1/3 do dekoracji tortu. Złożyć tort, smarując każdy blat czekoladowym kremem. Obsmarować pozostałym kremem boki tortu. Udekorować według własnej fantazji. Smacznego!

________________________________________________________________________
English version: 

Cake – two 6 inch round cake pans:
- 4 bananas
- 4 eggs
- 320g oat flour
- 130g dates
- 1 glass of oil
- 1 tsp baking soda

Soak dates in water for several hours. Preheat the oven to 170C.
Blend them with egg yolks, bananas and oil for a smooth mass. Mix the mass with oat flour and baking soda. Whisk the egg whites  and combine gently them with the banana mass. Distribute cake batter evenly between the two prepared cake pans and bake for 35-45 minutes until the top is firm to the touch and a skewer inserted into the centre of the cake comes out clean. Cool the cakes for  30 minutes in the pans.  Cut each cake into 2 parts.

Cream:
- 600g coconut milk
- 350g dark chocolate (min. 70% - not every bitter chocolate is milk-free!)

Heat coconut milk, add chocolate. Leave for 2 minutes. Stir to combine. Put in the fridge for 12 hours.
The next day, whip chocolate cream. Leave 1/3 to decorate the cake. Place one layer of cake on a cake stand or serving dish. Top with about 1/3 left chocolate cream. Repeat with remaining layers. Frost cake with remaining chcoolate cream.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Greenlandia , Blogger