sobota, marca 10, 2018

Ricotta pancakes z musem z malin


Idealne na śniadanie. Banalnie proste. Puszyste, rozpływające się w ustach. Z sosem malinowym to prawdziwa rozpusta! :D 


Składniki - 2 porcje po 5 placków - 449 kcal, W: 35,5g, B: 22,6g T: 25g 
- 250g serka ricotta
- 2 jaja
- 2 łyżki erytrytolu/miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80g mąki owsianej - 7 łyżek 
- 1 łyżka oleju
- 50 ml mleka

Zblendować składniki na jednolitą masę. Odstawić na 5 minut. Smażyć bez tłuszczu na palelni z obu stron do zarumienia.

Sos malinowy - 1 porcja:
- 50g malin
- 2 łyżki jogurtu - 50g 
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka erytrytolu/miodu
- 1/4 szklanki wody

Zblendować maliny z wodą i skrobią. Postawić w garnuszku na ogniu, zagotować. Kisiel powinien zgęstnieć. Do gorącego sosu malinowego dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego. Polać pancakes. Zajadać się ze smakiem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Greenlandia , Blogger