Połączenie kawy z bananami? To połączenie brzmi nawet dziwnie, ale
uwierzcie - jest mega pyszne! Mój ulubiony napój w każdej chwili. Zazwyczaj
piję w wersji bez bitej śmietany, ale czasem warto pozwolić sobie na taką
rozpustę. ;-) Spróbujcie sami!
Sama nie wierzyłam, że można zrobić wegańską bitą śmietanę i to jeszcze w
tak prosty sposób! Smakuje lekko kokosowo, jest naprawdę pyszna. Wystarczy
kupić puszkę mleka kokosowego (najlepiej o 70-90% zawartości ekstraktu z
kokosa) i zostawić ją w lodówce min. na 3 dni. Najlepiej odwrócić ją do góry
dnem.
Składniki (2 kawy)
- zaparzona kawa 100 ml (rozpuszczalna, zbożowa - jaką lubicie najbardziej)
- 2 banany
- cukier puder
- 150 ml mleka kokosowego (lub innego)
Schłodzoną kilka dni puszkę mleka kokosowego powoli odwracamy, otwieramy. Do miski wlewamy utworzoną na górze wodę kokosową. Po odlaniu wody wyjmujemy powstałą gęstą śmietankę na dole puszki. Do wody kokosowej dodajemy mleko, 2 banany oraz kawę. Wszystko razem blendujemy. Przelewamy do 2 wysokich szklanek. Do miski ze śmietanką dodajemy łyżkę cukru pudru, ubijamy do czasu aż nie powstanie gęsta śmietana. Dekorujemy nią obie kawy. Gotowe!
- zaparzona kawa 100 ml (rozpuszczalna, zbożowa - jaką lubicie najbardziej)
- 2 banany
- cukier puder
- 150 ml mleka kokosowego (lub innego)
Schłodzoną kilka dni puszkę mleka kokosowego powoli odwracamy, otwieramy. Do miski wlewamy utworzoną na górze wodę kokosową. Po odlaniu wody wyjmujemy powstałą gęstą śmietankę na dole puszki. Do wody kokosowej dodajemy mleko, 2 banany oraz kawę. Wszystko razem blendujemy. Przelewamy do 2 wysokich szklanek. Do miski ze śmietanką dodajemy łyżkę cukru pudru, ubijamy do czasu aż nie powstanie gęsta śmietana. Dekorujemy nią obie kawy. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz