wtorek, lipca 12, 2016

Wegański pudding chia z mango



Nasiona szałwii hiszpańskiej znane pod nazwą nasiona chia słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Można je wykorzystywać do przyrządzania różnych deserów czy jako dodatek do jogurtów, ciast. Pudding na bazie mleka kokosowego z musem z mango i nektarynek to pyszna propozycja na letni deser. Jeśli chcecie naprawdę zaskoczyć znajomych prostym a zarazem przepysznym deserem to musicie wypróbować ten przepis! :-)


Składniki: (2 porcje)
 -
4 czubate łyżki nasion chia 
 -
1 szklanka mleka kokosowego (lub innego mleka pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego)
-
1/2 mango
-
1 nektarynka

Nalewamy pół szklanki zimnego mleka kokosowego (przyrządzonego wedle proporcji 100g wiórek kokosowych na 300 ml wody). Wsypujemy 2 czubate łyżki chia. Mieszamy energicznie. Możemy dosłodzić cukrem, jeśli lubimy słodsze desery. Najważniejszą rzeczą jest, aby pudding mieszać często w ciągu pierwszych 30 min, najlepiej co 2-3 min w ciągu pierwszych 10 min, żeby uniknąć tworzących się grudek. Przygotowujemy mus z mango i nektarynek blendując 1 nektarynkę z ½ mango. Jak pudding zgęstnieje na jego wierzch nakładamy mus z owoców. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Greenlandia , Blogger