Nasiona
szałwii hiszpańskiej znane pod nazwą nasiona chia słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości
zdrowotnych. Można je wykorzystywać do przyrządzania różnych deserów czy jako
dodatek do jogurtów, ciast. Pudding na
bazie mleka kokosowego z musem z mango i nektarynek to pyszna propozycja na
letni deser. Jeśli chcecie naprawdę zaskoczyć znajomych prostym a zarazem
przepysznym deserem to musicie wypróbować ten przepis! :-)
Składniki: (2 porcje)
- 4 czubate łyżki nasion chia
- 1 szklanka mleka kokosowego (lub innego mleka pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego)
- 1/2 mango
- 1 nektarynka
Nalewamy pół szklanki zimnego mleka kokosowego (przyrządzonego wedle proporcji 100g wiórek kokosowych na 300 ml wody). Wsypujemy 2 czubate łyżki chia. Mieszamy energicznie. Możemy dosłodzić cukrem, jeśli lubimy słodsze desery. Najważniejszą rzeczą jest, aby pudding mieszać często w ciągu pierwszych 30 min, najlepiej co 2-3 min w ciągu pierwszych 10 min, żeby uniknąć tworzących się grudek. Przygotowujemy mus z mango i nektarynek blendując 1 nektarynkę z ½ mango. Jak pudding zgęstnieje na jego wierzch nakładamy mus z owoców.
- 4 czubate łyżki nasion chia
- 1 szklanka mleka kokosowego (lub innego mleka pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego)
- 1/2 mango
- 1 nektarynka
Nalewamy pół szklanki zimnego mleka kokosowego (przyrządzonego wedle proporcji 100g wiórek kokosowych na 300 ml wody). Wsypujemy 2 czubate łyżki chia. Mieszamy energicznie. Możemy dosłodzić cukrem, jeśli lubimy słodsze desery. Najważniejszą rzeczą jest, aby pudding mieszać często w ciągu pierwszych 30 min, najlepiej co 2-3 min w ciągu pierwszych 10 min, żeby uniknąć tworzących się grudek. Przygotowujemy mus z mango i nektarynek blendując 1 nektarynkę z ½ mango. Jak pudding zgęstnieje na jego wierzch nakładamy mus z owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz